Möjligheter med de handskrivna orden?

31.01.2021


Alla ni bloggare där ute med lång erfarenhet av denna ädla konst, hur tänkte ni när ni startade? Var det bara enkelt att börja och ni visste precis hur det skulle gå till? Visste ni direkt hur ni skulle göra för att nå ut till dem ni tänker ni vill ge möjlighet att läsa det ni skrev? Eller var det något som tog emot och ni funderade och funderade på hur det kan göras på rätt sätt? Funderade ni på hur man gör för att komma vidare till det mål ni kanske har? Eller var det kanske något mitt emellan...

Jag måste säga att jag verkligen älskar att skriva, älskar att få ut tankar och känslor till skrivna ord. Älskar att känna vad det gör med mig, vad som händer inuti mig. Jag tycker själv jag uttrycker mig betydligt lättare när jag får skriva, istället för att säga ord. Och ofta kan orden och bokstäverna bara flöda fram, när jag får skriva, jämfört med när jag pratar. Och detta tycker jag gäller både när man skriver för hand och på datorer.

Men det är tydligen viss skillnad på hur man skriver. Jag föredrar egentligen det gamla hederliga papperet när jag skriver, framför de digitala sätten. Men jag skriver ju absolut även väldigt mycket digitalt. Men just att använda handen och forma bokstäver och ord med en penna, det är något mer som händer då än att man bara får ner sina ord och det man vill säga.  Många kan ju tycka att det bara är tidsödande istället, när man måste ta till en penna och papper. Men det händer saker inuti oss människor då, när hjärnan får skicka sina signaler i sina nervbanor mellan hand och hjärna, på ett annat sätt än att bara knappa på tangenter. Handen får forma bokstäverna på papperet och det är något speciellt med det, det finns möjligheter i det. Mycket forskning finns om att det är viktigt för hjärnans utveckling, att vi generellt använder våra händer rent praktiskt. Och det gäller även skrivandets konst. Minnet och inlärningen blir bättre ex, men vi kan även minska stressen i våra liv. Det skapas ett samspel med flera delar av vår hjärna, där även de delar som hanterar våra känslor aktiveras och samspel skapas. Och vi kan bli bättre att tolka och hantera känslor hos oss själva och varandra. Det är det som är så intressant! ( Går att läsa mer om på bla https://modernpsykologi.se/2017/04/19/nu-okar-intresset-for-handens-betydelse-for-hjarnan/ )

Men efter att i många år skrivit för mig själv och i många år dessutom bara i pappersform, (innan jag tyckte alla sparade anteckningsböcker började sprida ut sig på allt för många ställen) . Och närt mina drömmar så gott jag kunnat, om att kunna skriva en bok så småningom, så kompletterar jag nu mina uttryckssätt och ger mig in i denna form också. Trots min stora förkärlek till papper och penna. Så efter allt för lång tid av massor av funderande utan att riktigt kunna sätta fingret på en lösning till det som hindrade mig att testa detta sätt att med att blogga och sociala medier, så fick jag till slut rådet att helt enkelt bara börja! Att bara göra det som kändes mest lättsamt och naturligt.  Och här är då min början på något nytt. Och jag måste säga att det känns jättebra!

Vad tycker ni, tycker ni det handskrivna ordet är något som är viktigt att värna om? Eller är vi kanske bara gamla stofiler, som inte vill lämna något gammalt, vi som fortfarande använder och tycker om pennor? Och hur känner ni, händer det något med er, med era tankar och känslor när ni skriver för hand? Blir saker och ting klarare, tankar hamnar på sin rätta plats och känslorna kan landa där de hör hemma? Det kanske inte bara är för att ni får tömma huvudet som ibland kan vara fullt av för mycket funderingar och känslor, det kanske också är för att det skapas nya kopplingar i hjärnan till bla våra centra som hanterar våra känslor. Det kanske till och med är något världen kan behöva mer av. Skriv gärna och berätta hur ni tänker!