Vad har du varit nyfiken på idag?

21.03.2021

En person som jag beundrar för sin ständiga nyfikenhet, är min snart 90-åriga kära gamla pappa. Han har så länge jag kan minnas alltid varit öppen och intresserad av det mesta vi samtalat kring och lyssnat och undrat över allt vi i de yngre generationer pratat om. Och så förundransvärt ofta även spontant tagit till sig det som pratats om, på det sätt att han själv velat prova. Jag är ganska övertygad om att detta är en av de egenskaper som har hållit honom vital till kropp och själ så länge.

Nyfikenhet och förundran kan ju vara så mycket. Allt från att kunna se storheten i det som finns omkring oss. Den läkande kraften i en gnistrande stjärnhimmel, en vacker solnedgång eller att slukas upp av eller vacker musik. Sådan nyfikenhet och förundran tar oss ut ur oss själva och påminner oss om att vi faktiskt är en del av något mycket större. Men sen finns nyfikenhet att vilja utforska saker, nyfikenhet på andra människor och deras tankar och känslor och varför de handlar som de gör. Nyfikenhet och förundran kan ge mycket  positivt till våra liv, allt från välbehagskänslor, men också minska stress och oro. Ämnet just i varje situation är inte det viktiga här, utan den egenskap i personligheten som gör att sinnet är öppet för det som faktiskt finns runt ikring en.

För nyfikenheten är en kraftfull egenskap. Enligt neurologer försätter den hjärnan i ett speciellt tillstånd och flertal speciella områden aktiveras i våra hjärnor. Åldersforskare framhåller vikten av fortgående nyfikenhet. Och den har ju varit en avgörande roll för vår utveckling som människa i att lära oss att utveckla och lösa nya uppgifter vi ställts inför.

Tänk dig barnen, hur de kan stanna upp och bara uppslukas av ngt litet de ser i sin väg, en pinne i en vattenpöl eller ett blad som blåser iväg i vinden eller kanske smattret på mammas tangentbord när hon skriver. Frågorna haglar över oss vuxna kring saker som kommer i barnets huvud. Allt är fascinerande för ett litet barn, nyfikenheten att veta mer och ta del av allt nytt de ser tar aldrig slut!  

Själv känner jag mig som en nyfiken person, en sida som jag faktiskt är stolt över. Jag älskar att få prova nya saker, läsa nya saker, se nya plaster, gå nya kurser av olika slag och kunna förstå varför en människa handlar som hen gör. Nyfikenheten har gjort att jag lärt mig mycket nytt, men framförallt tror jag att den ger mig en ständigt pågående inre utveckling som är otroligt fascinerande. Det känns som det är så enormt mycket man kan lära sig om sig själv. Det verkar aldrig ta slut på nya reflektioner och aha-upplevelser om man är öppen och nyfiken.  

Men vad är det som ofta till slut händer med oss med åren, när vi växt upp? Vad händer med nyfikenheten?  Blir vi blasé? Har vi inte tid?  Tar vi oss inte tid? Känner vi ofta att vi har redan har svaret kanske med hjälp av tidigare upplevelser vi samlat på oss i livet? Så vi blir mindre öppna för nytt? Skäms vi som vuxna att ställa frågor för vi tycker vi egentligen borde kunna? 

Skam sägs vara nyfikenhetens värsta motståndare! Detta är en sak det forskas på, kring skammen och dess ev orsak till varför nyfikenheten tenderar att minska med åldern. 

Jag brukar ofta bli påmind och tänker ofta att jag som riktigt gammal vill kunna behålla min nyfikenhet och regelbundet kunna känna den här förundran i min vardag. Men om nu nyfikenhet verkligen är så här viktig och man tänker att man själv verkligen är en nyfiken person, är det ändå viktigt att aktivt reflektera över det ibland, så inte man blir för bekväm och till slut upphör att utöva sin nyfikenhet just pga skamkänslor. Men är det här något vi har möjlighet att kunna träna oss att bli bättre på då?

Beroende på typ av situation, tycker jag att det kan nämnas i alla fall fyra enkla små tips som kan vara bra att ha med sig, för att vara mer i sin egen nyfikenhet:

-Lyssna aktivt på dem i din närhet!

-Fråga varför!

-Fundera mer på varför en människa agerar som hen gör!

-Ha din egen nyfikenhet i åtanke och ifrågasätt den även ibland

Nyfikenhet handlar om och ger oss valet att titta djupare in i de vardagliga sakerna bara för att vi har lust. Och är ni kanske mer nyfiken på nyfikenheten nu, kan jag rekommenderar boken Förundranseffekten av Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg.